فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 85، تابستان 1402)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 85، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید هادی نژاد عمران، صیاد درویشی*، سید عزیز رفعتی اصل صفحات 11-44
    زمینه و هدف

    امروزه در هر سازمانی مانند پلیس، جلب رضایت مراجعین از اهمیت والایی برخورداراست. لذا تحقیق حاضر با هدف تبیین میزان تاثیر رفتار شهروندی کارکنان کوپ بر رضایتمندی مراجعین با میانجی گری کیفیت خدمات انجام شده است.

    روش تحقیق:

    این تحقیق از نظر هدف،کاربردی و ازنظر روش های گردآوری داده ها، توصیفی-تحلیلی که با تکنیک پیمایش اجرا شده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مراجعین سرکلانتری چهارم فاتب در محدوده زمانی تحقیق (402-1401) تشکیل می دهند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 384 نفر به روش نمونه گیری تصادفی منظم(سیستماتیک) انتخاب و مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای گردآوری دادها از پرسشنامه های رضایت مشتری(مالواس،) با آلفای کرونباخ 72/0، ارزیابی کیفیت خدمات(حاجی زاده، 1394) با آلفای کرونباخ 79/0 و رفتار شهروندی سازمانی (بل و منگوک، 2002) با آلفای کرونباخ 82% استفاده شد. در بخش آمار توصیفی از جداول و نمودارهای فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد و در سطح آمار استنباطی از روش های همبستگی، رگرسیون و معادلات ساختاری بهره گرفته شد.

    یافته ها

    یافته های این تحقیق نشان می دهد که رفتار شهروندی بر کیفیت خدمات(95/5T=) و رضایتمندی مراجعین(12/6T=) اثر مستقیم دارد.همچنین دارای اثر غیرمستقیم بر رضایتمندی مراجعین با نقش میانجی کیفیت خدمات(37/5T=) داشته است. با توجه به نتایج رفتار شهروندی می تواند پیش بینی کنند رضایت مراجعین و کیفیت خدمات باشد در نتیجه باا بهبود و گسترش رفتار شهروندی در سازمان می توان به بهبود خدمات و افزایش سطح رضایت مراجعان کمک نمود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق باید گفت، برای جلب رضایت حداکثری مراجعین به رده های اجرایی پلیس باید ضمن تقویت شاخص های رفتار شهروندی کارکنان، به شاخص های کیفیت ارایه خدمات نیز باید توجه بیشتری اعمال نمود.کلیدواژه ها: رضایت مشتری، کیفیت خدمات، رفتار شهروندی سازمانی، کارکنان کوپ، رضایتمندی.

    کلیدواژگان: رضایت مشتری، کیفیت خدمات، رفتار شهروندی سازمانی، کارکنان کوپ، رضایتمندی
  • رضا زادولی*، حسین بازرگانی، علی طاهری صفحات 12-44
    زمینه و هدف

    ظرفیت حل مسیله در سازمان، به عنوان یکی از ظرفیت های کلیدی شناخته می شود که برای رسیدن به موفقیت در سازمان ها ضروری و از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف اصلی این تحقیق مطالعه و استخراج عوامل موثر بر ارتقای ظرفیت حل مسیله در سازمان می باشد.

    مواد و روش ها

    روش مورداستفاده در این تحقیق مرور سیستماتیک می باشد. مطابق روش مرور سیستماتیک پایگاه های اطلاعاتی خارجی و داخلی و همچنین جستجوگر علمی گوگل اسکالر با استفاده از کلیدواژه های «حل مسیله و سازمان»، «حل مسیله و مدیریت» و «ظرفیت حل مسیله» به زبان های انگلیسی و فارسی از 1970 میلادی تا آوریل 2023 جستجو شد که در چندین مرحله مقالات یافت شده غربالگری شدند.

    یافته ها

    درنتیجه جستجو در پایگاه های مقالات داخلی و خارجی 611 عنوان مقاله یافت شد که پس از غربالگری، متن کامل 36 مقاله در زمینه عوامل موثر بر ارتقای ظرفیت حل مسیله در سازمان بررسی شدند که از این تعداد، 12 مقاله که از نظر کیفیت واجد شرایط و معیار های لازم را داشتند، مورد بررسی قرار گرفتند. یافته های تحقیق منجر به استخراج 35 عامل موثر شد که در 5 بعد طبقه بندی شدند.

    نتیجه گیری

    برای افزایش ظرفیت حل مسیله در سازمان باید به ابعاد مدیریتی و رهبری، عوامل سیستمی، کارکنان و مهارت ها، فرهنگ و ساختار سازمانی توجه نمود. این عوامل شناسایی شده برای ارتقای ظرفیت حل مسیله در سازمان بسیار با اهمیت هستند چرا که سازمان ها در یک محیط پیچیده و رقابتی قرار دارند و به دنبال کسب مزیت رقابتی هستند.

    کلیدواژگان: ظرفیت حل مسئله، سازمان، مرور سیستماتیک، ساختار، فرهنگ
  • عیسی خدابنده*، پرویز جباری صفحات 79-108
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر، این است که آیا ابعاد فرهنگ سازمانی بر مولفه های دانش، تاثیر دارد؟ یا خیر. همچنین با توجه به دو فرضیه، فرضیه اول؛ بین ابعاد فرهنگ سازمانی و مولفه های انتقال دانش رابطه وجود دارد و فرضیه دوم؛ بین میزان تاثیرپذیری متغیرهای وابسته(مولفه های انتقال دانش)، با متغیر مستقل(ابعاد فرهنگ سازمانی)، رابطه معناداری است. لذا ضرورت پژوهش، به استخراج نتایج و یافتن تاثیر ابعاد فرهنگ سازمانی بر مولفه های انتقال دانش، پرداخته است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش، از نوع کاربردی است که با رویکرد کمی و راهبرد پیمایشی در چندین دانشگاه و سازمان مورد مطالعه قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش، با استفاده از فرمول کوکران تعداد 50 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و به دو روش کتابخانه ای و میدانی مطالب پژوهش جمع آوری شدند. در روش کتابخانه ای از ابزار فیش و در روش میدانی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. از روایی محتوا با تکنیک دلفی و برای سنجش پایایی آن، از آماره ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. برای داده های توصیفی از آمار تحلیلی مثل رگرسیون، بهره گیری شد. از آزمون کولموگروف و اسمیرنوف برای نرمال بودن توزیع داده ها استفاده گردید تا بتوان از روش های آماری پارامتریک مثل رگرسیون خطی بهره گرفت.

    یافته ها

    فرهنگ سازمانی به عنوان یک مفهوم کلی با ضریب مسیر79% بر مولفه های انتقال دانش در سازمان مورد مطالعه تاثیرگذار است که نشان از نقش آفرینی بسیار بالای این مفهوم در انتقال دانش بین واحدهای سازمان دارد. از بین ابعاد فرهنگ سازمانی، متغیر«اعتماد آفرینی» بیشترین تاثیر را بر مولفه های انتقال دانش دارد. نکته قابل توجه اینکه براساس مقدار به دست آمده برای آمارهR2 یا ضریب تعیین، ابعاد فرهنگ سازمانی میزان 62 % از تغییرات مربوط به مولفه های انتقال دانش در موارد مطالعه را تبیین می کند که حاکی از تاثیرگذاری بسیار بالای این مفهوم بر اجرای موفق مولفه های انتقال دانش دارد.

    نتایج

    در فرهنگ یادگیری تلاش می شود، اعتماد عمومی در دانشگاه و سازمان های مورد هدف گسترش یابد فرهنگ پشتیبان یادگیری، فضای اعتماد را در نمونه های منتخب به وجود می آورد که در آن افراد آزادانه نظرات خود را تبیین کنند. در مدل های ذهنی و دانش یکدیگر سهیم می شوند و ترسی از تنبیه ندارند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، انتقال دانش، مدیریت دانش، دانشگاه و سازمان های دولتی
  • میلاد تقی زاده*، رضا بستامی صفحات 109-170
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر ارایه تاثیر عوامل فرآیندی و آموزش فردی در هژمونی فرهنگ اخلاق حرفه ای در حسابرسی می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر، از نظر هدف، توسعه ای و از نظر روش، کیفی می باشد. به منظور جمع آوری داده ها در بخش کیفی پژوهش به منظور انجام تحلیل های فراترکیب و دلفی جهت تدوین بازبینه امتیازی، از 16 نفر از متخصصان حسابداری و مدیریت مالی در سطح دانشگاهی که بر مبنای نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، استفاده گردید. سپس در بخش کمی پژوهش از 20 نفر از حسابداران رسمی که دارای تجربه لازم بودند، استفاده شد. در گام اول بر اساس تحلیل فراترکیب اقدام به غربالگری پژوهش های مشابه گردید؛ سپس به منظور رسیدن به حدکفایت نظری از تحلیل دلفی استفاده شد و مشخص گردید که از مجموع 10 گزاره انتخاب شده، 4 گزاره حذف شده و مجموعا 6 گزاره در قالب مولفه عوامل فرآیندی و آموزش فردی جهت ارایه الگوی هژمونی فرهنگ اخلاق حرفه ای در حسابرسی وارد فاز تحلیل تفسیری ساختاری (ISM) گردد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش منجر به کاهش شکاف نظریه ها و کاربردهای واقعی در حرفه حسابرسی می گردد، به عبارت دیگر، از عمق شکاف انتظارات حسابرسی بین حسابرسان با ذینفعان به دلیل همگن سازی ارزش های متقابل اجتماعی با ارزش های حرفه ای می کاهد.

    نتایج

    نتایج این پژوهش نشان داد، تاثیرگذارترین علل فرآیندی و آموزش فردی، تقویت توانمندی های رفتاری و تصمیم گیری حسابرسان می باشد. موضوع فردی و مجموع عوامل مرتبط به افزایش سطح توانمندی های فرد، از جمله استراتژی های منابع انسانی هرسازمان و نهادی برای افزایش بهره وری و اثربخشی سازمان می باشد. به عبارت دیگر، آموزش و افزایش سطح اثربخشی عملکردهای فردی باعث خواهد شد تا ضمن اینکه انگیزه های فرد تقویت گردد، در عین حال باعث پویایی بیشتر در عرصه موردنظر در ساختارسازمانی گردد. حرفه حسابرسی نیز از این موضوع بی بهره نیست و وجود آموزش های فردی و تمرکز برتناسب ویژگی های حسابرسی با فرد انتخاب شده به عنوان متصدی حسابرسی می تواند به پویایی بیشتر کارکردهای کیفیت حسابرسی منجر شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ اخلاق حرفه ای در حسابرسی، هژمونی، عوامل فرآیندی
  • جواد معدنی* صفحات 171-196

    هزاره سوم، عصر تغییر و تحولات اساسی است. این تغییرات تمامی جوانب و ابعاد سازمان ها را تحت تاثیر قرار داده اند. از همین رو ملاحظه می شود در راستای وفق پذیری با این تحولات؛ ساختارها و معماری سازمان ها نیز تغییر کرده اند. سازمان های چندمنظوره جدیدترین انواع سازمان ها هستند که در عصر حاضر پدیدار شده اند. این سازمان ها ضمن حفظ وضعیت موجود، در راستای توسعه و تعالی خویش گام بر می دارند که در زمره سازمان های پویا و انعطاف پذیر جای دارند. هدف اصلی تحقیق حاضر، شناسایی و تبیین ابعاد و مولفه های مفهوم سازمان چندمنظوره است که می توانند در راستای ایجاد سازمان های متعالی و توسعه محور هزاره سوم موثر باشند. پژوهش حاضر از نوع بنیادی بوده و با استفاده از روش کیفی نظریه داده بنیاد به بررسی موضوع می پردازد. مشارکت کنندگان تحقیق، اساتید و خبرگان حوزه مبانی و مدیریت سازمان، ساختار سازمانی، مدیریت توسعه، مدیریت تعالی می باشند که با استفاده از نمونه گیری نظری انتخاب شدند. ابزار اصلی مورد استفاده در این تحقیق، مصاحبه نیمه ساختاریافته است که از 13 تن خبره این حوزه گردآوری و با استفاده از رویکرد نظامند استراوس و کوربین، بررسی و تحلیل شدند. مطابق با یافته های تحقیق، با بررسی مصاحبه های گردآوری شده در نهایت، 106 کد باز، 42 کد محوری و 19 کد انتخابی حاصل شدند که در قالب شش دسته اصلی مقوله بندی شدند. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهند که در هزاره سوم، سازمان های چندمنظوره به عنوان نسل جدید سازمان ها خواهند بود که با عطف به شرایط آشوبناک و متغیر دنیای فعلی، ضمن حفظ وضع موجود، به سوی وضعیت مطلوب گام بر می دارند و بصورت مستمر بدنبال توسعه و تعالی می باشند.

    کلیدواژگان: سازمان های چندمنظوره، معماری سازمانی، توسعه و تعالی، هزاره سوم، نظریه داده بنیاد
  • منیژه احمدی*، محمد لیائی صفحات 197-226
    زمینه و هدف

    در عصر حاضر، پویایی سازمان منوط به استفاده بهینه از سرمایه های انسانی می باشد که به عوامل مختلف ازجمله داشتن کارکنانی خشنود؛ برخوردار از تعهد سازمانی و رضایت شغلی بستگی دارد. این موضوع باعث می شود تا کارکنان در محیطی پویا برای کارایی بیشتر سازمان گام برداشته و جهت رشد شایستگی حرفه ای خویش تلاش نمایند. بر همین اساس هدف پژوهش؛ تبیین تاثیر رضایت شغلی بر مسیولیت پذیری و تعهد سازمانی با متغیر میانجی شایستگی حرفه ای کارکنان شرکت پتروشیمی جم می-باشد.

    روش

    این پژوهش؛ کاربردی و از نظر نوع؛ توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری؛ کلیه کارکنان شرکت پتروشیمی جم به تعداد3500 نفر که با روش نمونه‏گیری تصادفی ساده و براساس فرمول کوکران346 نفر نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش؛ پرسشنامه های رضایت شغلی فیلدورث(1951)، مسیولیت پذیری کارکنان؛ گلن و نلسون(1998) و شایستگی حرفه ای مطهری نژاد و جهانگرد (1397) که جهت تحلیل از مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر به کمک نرم افزار Lisrel استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان دهنده تاثیر میانجی شایستگی های حرفه ای در رابطه رضایت شغلی با تعهدسازمانی(42/0) و مسیولیت پذیری کارکنان(43/0) بود. اثر مستقیم رضایت شغلی بر شایستگی حرفه ای کارکنان(0.69)، تعهدسازمانی(72/0) و مسیولیت پذیری کارکنان(52/0) و اثر مستقیم شایستگی حرفه ای بر تعهدسازمانی(61/0) و مسیولیت پذیری کارکنان(63/0) نیز تایید شدند.

    نتایج

    با توجه به نتایج پژوهش، برخورداری کارکنان از رضایت شغلی می تواند در مسیولیت پذیری و تعهد سازمانی آنها موثر واقع شده و بدین ترتیب سطح بهره وری آنان در سازمان افزایش یابد. برخورداری از شایستگی حرفه ای؛ کارکنان را قادر می سازد در سطحی بالاتر از حد متوسط به انجام مسیولیت بپردازند. مدیران می توانند با طراحی و تدارک برنامه های متنوع جهت رشد شایستگی های حرفه ای و مسیولیت پذیری کارکنان تلاش نموده و تعهد سازمانی و رضایت شغلی آنها را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، مسئولیت پذیری، تعهد سازمانی، شایستگی حرفه ای، شرکت پتروشیمی جم
|
  • Saeed Hadinejad Omran, Sayyad Darvishi *, Seyyed Aziz Rafati Asl _ Pages 11-44
    Background and purpose

    Today, in any organization (for example, the police), it is very important to satisfy the clients. Therefore, the current research was carried out with the aim of explaining the effect of citizenship behavior of Coop employees on client satisfaction through the mediation of service quality.

    Research method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of data collection method, which was implemented with survey technique. The statistical population of this research consists of all the clients of Fateb's fourth chief police station in the research period (1401-402) and 384 people were selected and evaluated using Cochran's formula by regular (systematic) random sampling. To collect data, customer satisfaction questionnaires (Malvas) with Cronbach's alpha of 0.72, service quality evaluation (Hajizadeh, 2014) with Cronbach's alpha of 0.79 and organizational citizenship behavior (Bell and Mangok, 2002) with Cronbach's alpha of 82% were used to collect data. . In the descriptive statistics section, tables and graphs of frequency, mean and standard deviation and inferential statistics of correlation, regression and structural equations tests were used.

    Findings

    The findings of this research show that citizenship behavior has a direct effect on service quality (T=5.95) and client satisfaction (T=6.12). It also has an indirect effect on client satisfaction with the mediating role of service quality (T=5.37). According to the results of the tests, the restoration and reconstruction of the citizenship behavior indicators of the employees can lead to the satisfaction of the clients and the improvement of the service quality in the coop. As a result, by improving and expanding citizenship behavior in the organization, it is possible to help improve services and increase the level of client satisfaction.

    Conclusion

    According to the results of the research, it should be said that in order to obtain the maximum satisfaction of the clients to the executive ranks of the police, in addition to strengthening the indicators of the citizenship behavior of the employees, more attention should be paid to the indicators of the quality of service provision.

    Keywords: service quality, organizational citizenship behavior, coop employees, client satisfaction
  • Reza Zadvali *, Hossein Bazargani, Ali Taheri Pages 12-44
    Background and purpose

    The capacity to solve problems in the organization is known as one of the key capacities that is necessary and of particular importance to achieve success in organizations. The main purpose of this research is to study and extract effective factors on improving problem solving capacity in the organization.

    Materials and methods

    The method used in this research is a systematic review. According to the method of systematic review of foreign and domestic databases as well as the Google Scholar scientific search engine using the keywords "problem solving and organization", "problem solving and management" and "problem solving capacity" in English and Persian languages from 1970 to April 2023. found articles were screened in several steps.

    Findings

    As a result of the search in the internal and external article databases, 611 article titles were found, and after screening, the full text of 36 articles on the factors affecting the improvement of problem solving capacity in the organization were reviewed, of which 12 articles qualified in terms of quality. They met the necessary conditions and criteria and were examined. The research findings led to the extraction of 35 effective factors that were classified in 5 dimensions.

    Conclusion

    In order to increase the capacity of problem solving in the organization, attention should be paid to management and leadership dimensions, system factors, employees and skills, organizational culture and structure. The identified factors are very important to improve the problem solving capacity in the organization because the organizations are in a complex and competitive environment and are looking for a competitive advantage.

    Keywords: problem solving capacity, organization, Systematic review, Structure, Culture
  • Eisa Khodabandeh *, Parviz Jabari Pages 79-108
    Objectives

    The purpose of this research is that the dimensions of organizational culture have an effect on knowledge components. or not Also, according to two hypotheses, the first hypothesis; There is a relationship between the dimensions of organizational culture and the components of knowledge transfer, and the second hypothesis; There is a significant relationship between the effectiveness of the dependent variables (components of knowledge transfer) and the independent variable (dimensions of organizational culture).

    Method

    This research is of an applied type that was studied with a quantitative approach and a survey strategy in several universities and organizations. Using Cochran's formula, 50 people were selected as a statistical sample by simple random sampling, and the research materials were collected using both library and field methods. In the library method, that was used, and in the field method, a researcher-made questionnaire was used. Content validity was determined using the Delphi technique, and Cronbach's alpha coefficient was used to measure its reliability. Analytical statistics such as regression were used for descriptive data. Kolmogorov and Smirnov tests were used for the normality of data distribution so that parametric statistical methods such as linear regression can be used.

    Findings

    Organizational culture as a general concept has a path coefficient of 79% on knowledge transfer components in the studied organization, which shows the very high role of this concept in knowledge transfer between organizational units. Among the dimensions of organizational culture, the"trust-building" variable has the greatest effect on knowledge transfer components. It is noteworthy that based on the value obtained for the R2 statistic or coefficient of determination, the dimensions of organizational culture explain 62% of the changes related to knowledge transfer components in the study cases, which indicates a very high impact of this concept on the successful implementation of the component. It has the ability to transfer knowledge.

    Results

    In the learning culture, efforts are expand public trust in the university and targeted organizations. The culture supporting learning creates an atmosphere of trust in the selected samples where people can freely explain their opinions. They share each other's mental models and knowledge and are not afraid of punishment.

    Keywords: organizational culture, knowledge transfer, knowledge management, universities, government organizations
  • Milad Taghizadeh *, Reza Bastami Pages 109-170
    Aim

    The purpose of this study was to present the hegemonic model of professional ethics culture in auditing, process factors and individual education.

    Method

    This study is a descriptive study and qualitative in terms of purpose. In order to collect data in the qualitative part of the research, 16 accounting and financial management specialists were selected based on purposive sampling in order to perform meta-synthesis and Delphi analyses to develop a scoring review. Then, in the quantitative part of the study, 20 certified accountants with the necessary experience were used. In the first step, based on meta-synthesis analysis, the same research was screened Delphi analysis was then used to achieve theoretical adequacy and it was found that 4 of the 10 selected propositions were omitted and a total of 6 propositions in the form of process factors and individual education to present the hegemonic model of professional ethics culture in audit to enter the structural interpretive analysis (ISM).

    Results

    The findings of this study reduce the gap in theories and actual applications in audit profession, in other words, reduce the depth of the gap in audit expectations between auditors and stakeholders due to homogenization of social mutual values with professional values.

    Results

    The results of this study showed that the most effective causes of process and individual education are the strengthening of behavioral abilities and auditors' decision making. The individual issue and the sum of factors related to increasing the level of individual capabilities are among the human resources strategies of each organization and institution to increase the efficiency and effectiveness of the organization. In other words, training and increasing the level of effectiveness of individual functions will strengthen the motivation of the individual. At the same time, it causes more dynamism in the field in the organizational structure. The audit profession is not without this issue and the existence of individual training and focus on the appropriateness of audit characteristics with the person selected as the audit manager can lead to more dynamic quality functions of the audit.

    Keywords: Culture of professional ethics in auditing, Hegemonic model, individual training
  • Javad Madani * Pages 171-196

    The third millennium is the era of fundamental changes and transformations. These changes have affected all aspects and dimensions of organizations. Therefore, in order to adapt to these developments; the structures and architecture of organizations have also changed. Multipurpose organizations are the newest types of organizations that have emerged in the present era. While maintaining the existing situation, these organizations are taking steps towards their development and transcendent, which are dynamic and flexible organizations. The main goal of the current research is to identify and explain the dimensions and components of the concept of multi-purpose organization, which can be effective in creating transcendent and development-oriented organizations of the third millennium. The current research is of basic type and investigates the issue using the qualitative method of grounded theory. The participants of the research are professors and experts in the field of organization basics and management, organizational structure, development management, and transcendent management, who were selected using theoretical sampling. The main tool used in this research is a semi-structured interview that was collected from 13 experts in this field and analyzed using the approach of Strauss and Corbin. According to the findings of the research, after analyzing the collected interviews, 106 open codes, 42 central codes and 19 selective codes were obtained, which were categorized in six main categories. The results of the present research show that in the third millennium, multi-purpose organizations will be the new generation of organizations that, by turning to the chaotic and changing conditions of the current world, while maintaining the status quo, will step towards the desired situation and continuously seek development and transcendent.

    Keywords: Multipurpose Organizations, Organizational architecture, Development, Transcendent, Third Millennium, Grounded Theory
  • Manijeh Ahmadi *, Mohammad Liaee Pages 197-226
    Background and purpose

    In today's era, the dynamics of the organization depends on the optimal use of human capital, which depends on various factors, including having satisfied employees; It depends on organizational commitment and job satisfaction. This makes the employees take steps in a dynamic environment for the greater efficiency of the organization and strive for the development of their professional competence. Accordingly, the purpose of the research; Explaining the effect of job satisfaction on organizational responsibility and commitment with the mediating variable of professional competence of Jam Petrochemical Company employees.

    Method

    This research; functional and in terms of type; It is descriptive-survey. Statistical Society; All 3500 employees of Jam Petrochemical Company were selected by simple random sampling method and 346 people were selected based on Cochran's formula. research tools; Fieldworth job satisfaction questionnaires (1951), employee responsibility; Glenn and Nelson (1998) and the professional competence of Motahrinejad and Jahangard (2017), which was used to analyze structural equation modeling and path analysis with the help of Lisrel software.

    Results

    The findings of the research showed the mediating effect of professional competencies in the relationship between job satisfaction and organizational commitment (0.42) and employee responsibility (0.43). The direct effect of job satisfaction on professional competence of employees (0.69), organizational commitment (0.72) and responsibility of employees (0.52) and the direct effect of professional competence on organizational commitment (0.61) and responsibility of employees (0.63) were also confirmed.

    Conclusion

    According to the results of the research, employees' enjoyment of job satisfaction can be effective in their responsibility and organizational commitment, thus increasing their productivity level in the organization. having professional competence; Enables employees to perform responsibilities at a higher than average level. Managers can try to develop professional skills and responsibility of employees by designing and preparing various programs and increase their organizational commitment and job satisfaction.

    Keywords: Job satisfaction, responsibility, organizational commitment, professional competence, Jam Petrochemical Company